Begrafenisondernemers: hier leest u er alles over!

De begrafeniswereld is een dynamische sector, waar de ontwikkelingen zich in snel tempo opvolgen. De variatie op het gebied van soorten uitvaarten, grafstenen, rouwvervoer en de mogelijkheden als u voor crematie kiest, zijn enorm. En dat kan het ook lastig maken om, als particulier, een keuze te maken uit de vele opties die door moderne begrafenisondernemingen aangeboden worden. Bent u op zoek naar informatie over actuele ontwikkelingen in de begrafenissector? Wilt u alles weten over het werk van begrafenisondernemers? Dan is dit blog ideaal voor u. Hier kunt u terecht voor informatieve artikelen over alles wat er speelt in de uitvaartbranche. Doe uw voordeel met de informatie en kom geregeld even terug om te kijken of er nieuwe blogs zijn gepost!

Het werk van de uitvaartverzorger

Rouwdiensten Blog

Vroeg of laat wordt bijna iedereen geconfronteerd met het verlies van een dierbare. Op dat moment moeten nabestaanden heel veel moeilijke beslissingen nemen en praktische zaken regelen. Eén hiervan is het zorgen voor een mooie uitvaart. Degene die de uitvaart verzorgt is de contactpersoon van de nabestaanden en van het crematorium of de begraafplaats. Hij/zij wordt ingeschakeld, kort nadat iemand is overleden. De uitvaartverzorger, bijvoorbeeld Memento Mori, begeleidt het hele proces van de uitvaart en helpt om dit voor de nabestaanden zo mooi mogelijk te laten verlopen.

Wat doe je als uitvaartverzorger concreet?
De nabestaande(n) nemen contact op en dan begint het proces van begeleiden. Je neemt met de familie de specifieke wensen door. Dit begint bij de keuze of de overledene thuis wordt opgebaard of dat het beter is dit niet te doen. Bij thuis opbaren is er het ritueel van het verzorgen van de overledene en kiezen van geschikte kleding. Je helpt de nabestaanden om hier te doen wat voor hen goed voelt.

Vervolgens moeten alle aspecten van de begrafenis of crematie geregeld worden. Is er een kerkdienst? Wil de familie een besloten of open bijeenkomst om de overledene te herdenken? Hoeveel mensen gaan er spreken? Is er muziek en zo ja, welke muziek? Hoe wordt de catering ingevuld? Als het programma van de herdenking en crematie of begrafenis vaststaat, moeten er uitnodigingen verstuurd worden en kaarten gedrukt. Ook daar help je de familie mee, je organiseert het drukwerk.

Na de begrafenis of crematie zorg je dat er indien gewenst, bedankkaartjes worden gedrukt of een advertentie wordt geplaatst. Alles gaat van begin tot eind in overleg met de familie/nabestaanden.

Wat zijn je skills als uitvaartverzorger?
Iemand die kiest voor dit beroep vindt het waarschijnlijk prettig om te werken met mensen. Je bent gevoelig, sociaal en je kunt mensen met elkaar laten praten zodat zij met elkaar de juiste keuzes kunnen maken. Kortom, je bent goed in communicatie. Ook wordt dienstbaarheid en flexibiliteit erg gewaardeerd omdat een uitvaart persoonlijk en uniek is. Daarnaast moet er vaak in korte tijd veel geregeld worden dus het is ook belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren.

Ben je ook de ondernemer, dan is het belangrijk om ondernemersvaardigheden te bezitten zoals financiële planning, personeelsmanagement, marketing en organisatie. Het beroep van de uitvaartverzorger is dankbaar, veelzijdig en uitdagend. Dit geldt in iedere fase van je dienstverlening (voor de uitvaart, de uitvaart zelf, na de uitvaart). Met de zorg voor een mooie uitvaart op maat volgens de wensen van de nabestaanden voeg je waarde toe aan het leven van mensen.

Delen  

28 juli 2022