Begrafenisondernemers: hier leest u er alles over!

De begrafeniswereld is een dynamische sector, waar de ontwikkelingen zich in snel tempo opvolgen. De variatie op het gebied van soorten uitvaarten, grafstenen, rouwvervoer en de mogelijkheden als u voor crematie kiest, zijn enorm. En dat kan het ook lastig maken om, als particulier, een keuze te maken uit de vele opties die door moderne begrafenisondernemingen aangeboden worden. Bent u op zoek naar informatie over actuele ontwikkelingen in de begrafenissector? Wilt u alles weten over het werk van begrafenisondernemers? Dan is dit blog ideaal voor u. Hier kunt u terecht voor informatieve artikelen over alles wat er speelt in de uitvaartbranche. Doe uw voordeel met de informatie en kom geregeld even terug om te kijken of er nieuwe blogs zijn gepost!

Het uitvaartcentrum: wanneer een geliefde is overleden

Rouwdiensten Blog

In een centrum voor de uitvaart wordt de persoon, die overleden is, opgebaard. Een uitvaartcentrum zal ervoor zorgen dat er op een waardige manier afscheid van de overleden persoon kan worden genomen. Het is een openbaar gebouw. Zodra te kennen is gegeven dat een persoon is overleden, zal er iemand van de uitvaartmaatschappij langskomen om de hele afwikkeling uit handen te nemen. Wanneer de overledene naar het centrum voor de uitvaart is gebracht, ontvangt hij of zij daar de laatste verzorging, totdat er begraven of gecremeerd wordt. Ook kan er afgesproken zijn dat de overledene wordt gebalsemd. Bij het opbaren en de laatste verzorging kunnen nabestaanden meehelpen of kijken hoe het gedaan wordt.

De werkzaamheden die in het centrum worden gedaan waar de uitvaart wordt geregeld, zijn standaard meeverzekerd bij een natura uitvaartverzekering. Afhankelijk van wat er voor het overlijden is afgesproken, bestaat ook de mogelijkheid dat de overledene thuis in een kist of op een plank, die gekoeld wordt, wordt opgebaard.

Afscheid nemen
Het centrum voor de uitvaart is een goede plaats om voor de laatste maal afscheid te nemen van de overledene. Vaak komen familie, vrienden en kennissen op een afgesproken tijdstip samen om voor de laatste keer met een open kist afscheid van de overledene te nemen. Het centrum is over het algemeen voorzien van koelcellen en een koelkamer. Er zijn vaak meerdere kamers waarvan gebruik kan worden gemaakt.

De afscheidsdienst in een crematorium
Wanneer de overledene naar het crematorium is gebracht, zullen de nabestaanden daar samenkomen om de afscheidsdienst bij te wonen. Wanneer iedereen binnen is en de familieleden op de voorste rij zitten, kan met de afscheidsdienst worden gestart. In eerste instantie zal de uitvaartverzorger iedereen danken voor de aanwezigheid. Daarna wordt er, tussen de gesprekken, muziek gedraaid. Vaak is de muziek vooraf uitgekozen door de overledene. Wanneer de dienst is afgelopen, worden de aanwezigen verzocht de zaal te verlaten en voor de kist, met de overledene, een groet te brengen.

In de ontvangsthal van het uitvaartcentrum, bijvoorbeeld van Uitvaartverzorging J AE de Boer, wordt er over het algemeen een kopje koffie of thee gedronken met een versnapering. Er kan ook afgesproken zijn wat er gedaan moet worden na de dienst. Er zijn ook begrafenissen waar borrels geschonken worden, gecombineerd met warme hapjes. Bij de uitvaartcentra zal er alles aan gedaan worden om aan de wensen van de overledene en nabestaanden tegemoet te komen.

Aan het eind van de bijeenkomst kunnen de nabestaanden worden gecondoleerd. Door vooraf alles met de uitvaartmaatschappij vast te leggen, weet men precies wat er gedaan moet worden na het overlijden. Dat is gemakkelijk voor de uitvaartcentra, maar zeker ook voor de nabestaanden.

Delen  

28 juli 2022