Begrafenisondernemers: hier leest u er alles over!

De begrafeniswereld is een dynamische sector, waar de ontwikkelingen zich in snel tempo opvolgen. De variatie op het gebied van soorten uitvaarten, grafstenen, rouwvervoer en de mogelijkheden als u voor crematie kiest, zijn enorm. En dat kan het ook lastig maken om, als particulier, een keuze te maken uit de vele opties die door moderne begrafenisondernemingen aangeboden worden. Bent u op zoek naar informatie over actuele ontwikkelingen in de begrafenissector? Wilt u alles weten over het werk van begrafenisondernemers? Dan is dit blog ideaal voor u. Hier kunt u terecht voor informatieve artikelen over alles wat er speelt in de uitvaartbranche. Doe uw voordeel met de informatie en kom geregeld even terug om te kijken of er nieuwe blogs zijn gepost!

Een uitvaart organiseren: hier moet je op letten

Rouwdiensten Blog

Uitvaarten zijn niet de meest fijne levensgebeurtenissen, om het zachtjes uit te drukken. Begrafenissen en crematies gaan gepaard met veel leed en verdriet. Daarom is het des te belangrijker dat er goed over een uitvaart wordt nagedacht, zodat deze gestroomlijnd, respectvol en netjes verloopt. Als je organisator bent van een begrafenis of bij een crematie, als familielid of vriend, moet je dan ook zorgvuldig handelen. Maar hoe pak je dit aan? Dit artikel biedt een overzicht van belangrijke aandachtspunten voor organisators.

Wordt het een begrafenis of een crematie?
De keuze voor een begrafenis of een crematie is uiteraard afhankelijk van de wensen van de overledene. Deze moeten natuurlijk gerespecteerd en uitgevoerd worden en zijn vaak te vinden in het testament of de nalatenschap van de overledene. Direct na het overlijden van een geliefde, is het belangrijk om direct de huisarts en de uitvaartondernemer te contacteren. Controleer ook meteen of de overledene een verzekering had voor het overlijden en zo ja, bij welke instantie. Het is van belang om te weten in hoeverre de begrafenis of crematie financieel afgedekt is. Is de betrokkene onderverzekerd of heeft hij of zij geen spaargeld? Dan kan het zijn dat je als familie moet bijbetalen.

Vergeet verder niet om alle relevante instanties te informeren, waarvan de betrokkene lid was of waar hij of zij geregistreerd stond. Denk hierbij aan de verzekering, de huurvereniging of hypotheekverstrekker, verzekeringsmaatschappijen en energieleveranciers. Verder moeten abonnementen en contracten opgezegd worden. Bij deze instanties moet de overledene uiteraard uitgeschreven worden. Let op: er zijn begrafenisverzekeringen waarbij dit door de uitvaartondernemer wordt geregeld!

Hoeveel mensen worden er verwacht?
Aandachtspunt nummer één is inschatten hoeveel gasten er op de begrafenis of crematieplechtigheid worden verwacht. Het bezoekersaantal kun je vaak redelijk inschatten, door een maximum- en minimumaantal te berekenen van familie, vrienden, bekenden en/of collega's die eventueel langs kunnen komen. Het inschatten van het aantal bezoekers bepaalt onder meer hoe groot de ruimte is die je nodig hebt, wat er qua catering vereist is en hoeveel rouwkaarten er verzonden moeten worden.

Datum en locatie van de plechtigheid
De datum en locatie van het afscheid moeten snel duidelijk zijn. Zeker vandaag de dag is er sprake van grote drukte bij uitvaartondernemingen, dus probeer snel helder te krijgen wat wenselijk en mogelijk is. Je moet namelijk ook het sociale netwerk van de overleden persoon informeren over de plechtigheid en de praktische invulling van de dag. Dit is een behoorlijke klus, die je niet moet onderschatten bij het organiseren van een begrafenis of crematie.

Delen  

26 juli 2022